Какво трябва да знаем при избора на климатик?

Публикувано на 12 април 2014 от konvect

klimatik-toshiba-RAS-10PKVP-EНа пръв поглед изборът на климатик изглежда нещо лесно, но практиката показва, че не е така. Множеството производители и различните видове климатични системи допълнително усложняват Вашето решение. Eто защо е нужно да знаете, на първо място, за какво и как ще използвате Вашия климатик – дали става въпрос за жилищно помещение или офис/магазин в който например работят машини, дали ще го използвате предимно през зимата/лятото или и двете. Изборът Ви зависи естествено и от Вашия бюджет. Вероятно има някакъв максимум, от който нагоре не сте склонен или нямате възможност да заделите повече средства. Не винаги качествената техника е скъпа. Но пък винаги евтината излиза страшно скъпо, с допълнителните ремонти и главоболия, които създава. Фирма Конвект предлага решение, изцяло съгласувано с Вашите нужди, при това на разумна цена.

Другите много важни особености, които трябва да се взимат под внимание при избора на климатик са следните:
Колко квадрата е помещението, което ще отоплявате/охлаждате?

Посочените в сайта квадратури са при стандартна височина на помещението 2.60м. и са ориентировъчни.
Каква е височината на стаята?

Все още съществуват стари кооперации с високи тавани. Стаите са просторни и слънчеви, но зимата трудно се отопляват, а лятото са обляни в слънце. За тях очевидно ще бъде нужен по-мощен климатик.
Имате ли изолация на стените отвътре и на фасадите? Каква е дограмата.

Колкото повече са загубите на топлина в едно помещение, толкова повече мощ ни е нужна, съответно консумацията на електроенергия е по-висока.
Какво изложение е помещението? Ако сте в жилищен блок, на кой етаж живеете?

Първият и последният етаж винаги са по студени.
Накрая – какъв климатик Ви трябва – инверторен или конвенционален?

При конвенционалните, климатикът работи на пълни обороти, докато не постигне зададената му температура. А това не е икономичен режим на работа. Инвенторните климатици имат компресори с плавно, цифрово регулиране на мощността. Когато навън е много студено, конвенционалният климатик среща много трудности, докато инвенторният се справя безпроблемно.

Друго важно нещо, което трябва да се вземе предвид при избора на климатик е до каква външна температура ще работи той и каква ще бъде неговата ефективност при работа. Важно е да знаете, че мощността, която ще отдава климатика до голяма степен зависи от външната температура.

- колкото е по-студено навън, толкова са по-големи загубите на топлина от помещението, следователно имате нужда от повече топлина. Същото важи и за мощността на климатика-колкото са по-ниски температурите навън, толкова по-ниска е отдаваната мощност на Вашия климатик. Това трябва да бъде съобразено при изчисляването на мощността, която Ви е нужна.

- другото важно нещо е ефективността на даден климатик, тоест да има висок коефициент на преобразуване (COP). COP се определя като се раздели отдаваната мощност на консумираната. Ако вашият климатик отдава 4kw, а консумира 1 COP=4. Ефективността е изцяло повлияна от цената, тоест колкото е по-скъп един климатик, толкова по-висок COP има. COP не е 100 процента ефективен при изчисляването на ефективността на даден климатик. Например два различни климатика с еднакъв COP не означава, че ще са еднакво ефективни.

Това са част от факторите влияeщи при избора на климатик. Затова е от голямо значение да се направи оглед от техническо лице, което също така и ще Ви консултира за избора на климатик или по каквито и да било други Ваши въпроси. Огледът и консултацията са безплатни и се извършват в удобен за Вас час.

Коментари

Климатизация Видин - Климатици Видин - Промоции на климатична техника Видин - Отоплителна техника и инверторни климатици Видин - Подово-таванни климатици Видин - Безплатен монтаж на климатици във Видин